Begagnad eller ny?

Nytt eller begagnat? Det är en mycket bra fråga!

Så här tycker vi, håller du med?

Nytt

imac 2012

Ny iMac 2012

När du köper nytt får du automatiskt 1 års garanti från Apple. Du får den senaste modellen med en modern teknisk specifikation. Låt dig inte luras av marknadsföringstricks så som ”4 gånger snabbare” etc. För dig som använder produkten blir inte allt fyra gånger snabbare. Vi återkommer till det lite längre ner när vi pratar prestanda. En annan självklar fördel är att du vet att din produkt är oanvänd, det är ingen som spillt kaffe i den.

Många som köper nytt köper även till Apple Protection Plan. Det utökar garantin till tre år totalt och Apple erbjuder även telefonsupport under hela tiden. Detta är något som vi verkligen rekommenderar, det bidrar till ett högre andrahandsvärde och gör att produkten blir lättare att sälja.

Att tänka på när man köper nytt är att Apple gillar att utmana konsumenterna och ofta driver utvecklingen. Det är självklart något mycket bra men kan leda till att du som ”testkanin” inte längre kan använda kablar och kontakter som tidigare passade din förra produkt.

Ett exempel är Macbook Air, som revolutionerade marknaden genom att sakna CD skiva. Argumentet var ”hur ofta använder du din CD skiva?”, svaret för de flesta var ”väldigt sällan”. Men helt plötsligt kunde man inte titta på den där skivan med foton etc. En annan förändring är nya kontakten på iPad (lightning) den ger dig som konsument lite skillnad i form av att produkten kan tillverkas tunnare etc. Men innebär att alla dina gamla tillbehör inte längre fungerar och du behöver köpa till adaptrar etc.

Nytt är dyrt. Det är en ”coolfaktor” och en härlig känsla när du packar upp den splitternya produkten men det är precis som med nya bilar, produkterna rasar i pris så fort du öppnar paketet. Själva uppackningen kostar dig ca 20% av produktens värde! Köper du en dator för 12 000 försvinner alltså 2400 på 10 minuter! Ju dyrare produkt desto större förlust.

När du köper en Apple produkt är det inte helt oviktigt varifrån du köper produkten. Köper du från Apple via deras webshop, Apple Store eller från någon av deras Apple Premium Resellers, så som tex digital inn, macoteket eller  macforum är du garanterad att du köper den senaste produkten. Risken att de säljer dig något som inte är det senaste är väldigt liten. Handlar du på Media Markt, Elgiganten eller någon av de många andra återförsäljarna finns risken att de passar på att sälja ut förra generationen till dig. Det behöver självklart inte vara ett dåligt köp men det gäller att priset reflekterar att det är förra generationen. Samtidigt är det ett stort priskrig bland elektronik och vet du vilken modell du vill ha kan du mycket väl göra ett klipp.

Begagnat

Köpa begagnad iMac och iPod?

Köpa begagnad iMac och iPod?

När du köper en begagnad produkt är det viktigt att du kan lita på den du köper av. Apple har under senaste åren gjort väldigt få undermåliga produkter så där finns en väldig lite risk.

Alla som säljer sin Apple produkt gör det av någon speciell anledning. Kanske ska de uppgradera till det senaste eller flytta utomlands och byta ner sig till en mindre modell. Det man dock ska tänka på är att många säljer även för att deras produkt inte längre fungerar som den ska. Det kan vara viktiga saker så som att hårddisken håller på att ge sig eller att ljudkortet är trasig. Se till att kontrollera produkten så noga du kan. Var noga med att titta efter tecken på eventuell fukt eller att det har funnits fukt. Testa alla funktioner som går. Ljud in, ljud ut, skärmen, batterier, cd läsaren, musen, tangentbordet etc. Köper du en dålig begagnad produkt med fel kan det bli dyrare än att köpa en ny!

Beroende på om du köper en begagnad produkt som är relativt ny eller gammal så finns olika risker, generellt kan man säga att ju äldre produkt desto större risk att något inte fungerar som det ska. Batteriet är en typiskt en sådan del som slits med både användning och tid.  Oavsett hur lite ett batteri är använt så är det mycket sällan i bra skick efter 3 år.

Priset på den begagnade produkten bör följa en utveckling som innebär att den direkt när den öppnas tappar 20% av värdet och därefter baserat på ålder. Tänk på att vid produktskiften kan den tappa 15-20 % av värdet direkt, även oöppnad. Den nya modellen är ofta bättre och mer attraktiv än den förra generationens uppgraderade produkt.

Vad behöver du?

Vi kan nästan garantera att ingen BEHÖVER den senaste produkten, många av oss utnyttjar bara en bråkdel av datorns kapacitet. Känner du att din gamla produkt börjar bli trött finns det en hel den du kan göra som ger mer per nedlagt krona än att köpa en ny. Vi har två stora flaskhalsar i våra produkter idag, internminne(RAM) och hårddiskprestanda. Om du idag använder en dator med mindre än 4GB minne bör du överväga att uppgradera till mer. Mer minne är i de allra flesta modeller väldigt billigt och ger en stor skillnad i prestanda. Hårddisken är ett område som stått still under många år men nu händer det mycket. Tidigare hade alla hårddiskar en rörlig arm som likt en grammofon hade en skiva som snurrade. Även om skivan kan snurra i olika hastigheter så var detta ett stor flaskhals för datorn. Numera sitter det kretskortsminnen (SSD) i iPad, iPhone och många nyare Mac:ar som agerar hårdisk. Nackdelen är att de är mindre och dyrare men hastigheten är märkbart snabbare. En modern Mac med en SSD hårddisk är avsevärt snabbare än samma dator med traditionell hårddisk.

Att stoppa in mer minne och byta hårddisk till en SSD kan vara ett fullgott alternativ mot en ny dator.

Om du är trygg i ett köp av en begagnad produkt kan det vara ett fullgott alternativ till nytt. Vi rekommenderar att man köper datorer med Intel processorer och maximalt 3 år gammal. För iPads och iPhones är frågan mer av estetisk karaktär. En iPhone bör vara minst vara av modell iPhone 4 för att inte upplevas långsam, iPads är fortfarande så pass nya att en iPad av första generationen i många fall fyller sitt syfte fullt ut.

Om du inte har extra ordinära krav kommer du bli nöjd med dessa riktlinjer. Har du speciella krav så har du med allra största sannolikhet så passa bra koll att du vet om det.

Om du vill jämföra produkters prestanda kan vi rekommendera Geekbench. Här kan du se hur olika maskiner presterar och förhåller sig till varandra. Skillnader under 2000 är enligt oss knappt märkbara vid normalt datoranvändande.

mTorgets funktion.

Torget Apple logga

Om du läst så här långt måste vi även få berätta vår funktion. Vi hoppas och tror att vi genom att säkerställa produkter på ett professionellt vis kan garantera att den produkt du köper är ett bra köp. Vi är även så trygga i vår kompetens att vi lämnar garanti. Läs mer om detta vid respektive produkt. Vi uppgraderar alla våra produkter efter vad vi tror ger mest valuta för pengarna. Tex hittar du nästan uteslutande 4GB internminne(RAM) i de datorer vi säljer, notera att skillnader kan förekomma.

Om du har frågor om något specifik produkt tveka inte att höra av er till oss.

 

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta använda webbsidan går du med på våra villkor för cookies.